5 x tips om uitgerust wakker te worden

Bezig met laden...

Ook al ga je op tijd naar bed, soms word je alsnog moe wakker. Uit bed komen wordt er daardoor niet makkelijker op, zeker niet als het buiten regenachtig en koud is. Gelukkig is het nu lente, wat het een stuk makkelijker maakt om uit bed te komen. Maar hoe zorg je dat je daadwerkelijk uitgerust wakker wordt? Wij geven je in dit artikel 5 simpele tips, waar je meteen mee aan de slag kunt!

Rust in je slaapkamer

Om uitgerust wakker te worden, is goed slapen essentieel en dat kun je alleen in een goede, gezonde slaapomgeving. Je slaapt het beste in een donkere kamer en natuurlijk op een goed matras. Frisse lucht doet ook wonderen. Bovendien is stilte erg belangrijk én is het beter om je mobiel niet mee de slaapkamer in te nemen. Zo voorkom je dat je midden in de nacht nog even op social media uithangt.

Rust in je hoofd

Nu kun je nog zo’n gezonde slaapomgeving hebben: als je maar blijft denken, zul je niet goed slapen en dus niet uitgerust wakker worden. In bed denk je vaak aan de dingen die er zijn gebeurd, wat je met anderen hebt besproken en wat je nog moet doen. Schrijf voor het slapengaan al de dingen die in je opkomen op en je zult meer rust ervaren! Mediteren kan je hierbij overigens ook helpen, omdat je je daarbij enkel focust op je ademhaling en niet op je gedachten.

Rust in je maag

Dat gezonde voeding belangrijk is voor een gezond lijf, weten we tegenwoordig allemaal wel. Maar wist je dat gezonde voeding ook bijdraagt aan goed slapen? Als je uitgerust wakker wilt worden, wees dan lief voor je lichaam. Eet minimaal 2 uur voor het slapengaan niet meer, zodat je je lijf niet in de avond nog flink aan het werk zet. Zo kan je lichaam tijdens het slapen optimaal tot rust komen.

Een goed slaapritme

Ook al weten we dat het belangrijk is om op tijd naar bed te gaan: dat lukt niet altijd. Het doet je lichaam goed om een slaapritme (met voldoende slaap dus) aan te houden, zodat het daar aan gewend kan raken. Daardoor zul je ook vaker uitgerust wakker worden. In het begin zul je hier wat kracht en doorzettingsvermogen voor nodig hebben, maar je zult het verschil uiteindelijk merken!

Op het juiste moment wakker worden

Dit klinkt misschien heel raar, maar het is mogelijk én heel nuttig als je uitgerust wakker wilt worden. Gedurende je slaap ga je door verschillende slaapfasen. In de ene fase slaap je bijvoorbeeld heel licht en in de andere fase heel diep. Je kunt het beste wakker worden in de fase dat je licht slaapt, omdat je je dan het meest uitgerust zult voelen. Hoe je erachter komt wanneer je in die fase belandt bent? Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de Sleep Cycle app voor gebruiken.

Zoals je wel ziet draaien de tips in dit artikel voornamelijk om rust en bewustzijn. Door naar je lichaam te luisteren, kun je veel stappen maken om uitgerust wakker te worden. Deze tips zullen je daar zeker bij helpen: succes!