Zo hou je langer plezier van je matras.

Bezig met laden...

Slapen doen we allemaal en heel wat uren ook, als het goed is tenminste. Als je al die uren bij elkaar optelt, dan brengen we aardig wat tijd op ons matras door. Zonder dat we het doorhebben, verliezen we in de nacht heel wat vocht. Goed voor je matras zorgen is daardoor heel belangrijk, want slapen op een versleten matras is slecht voor je gezondheid. Maar hoe zorg je goed voor je matras? In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over het onderhouden van je matras.

Over de levensduur van je matras

Een matras is een hele investering, dus daar wil je zo lang mogelijk mee doen. Hoe lang je ermee kunt doen, is afhankelijk van de kwaliteit, het gebruik, het onderhoud en hoeveel je transpireert. Het is over het algemeen verstandig om je matras ongeveer elke 10 jaar te vervangen in verband met hygiëne en slaapcomfort. Maar voor het zover is, kun je heel wat doen om het goed te onderhouden!

Een goede basis

Wellicht heb je het vanuit huis meegekregen: een hoeslaken, molton en matrasbeschermer gebruik je niet voor niets. Deze producten vormen een goede basis om je matras gezond te houden. Ze vangen namelijk transpiratievocht op en zijn gemakkelijk te wassen. Bij Livengo vinden we een goede lattenbodem ook bij de basis horen. Dit zorgt er namelijk voor dat je matras goed kan ventileren en eventueel vocht kan drogen. Je wilt schimmel tenslotte voorkomen!

Wat je elke dag kunt doen

Maar buiten de basis die we hierboven beschrijven, is er nog één heel belangrijk punt. En dit wordt door veel mensen helaas niet gedaan. Het opmaken van je (eiken) bed in de ochtend zou dan wel mogen bijdragen aan je productiviteit: heel goed en gezond is het niet. Het is beter om je matras en beddengoed lekker even te laten luchten en je bed dus niet direct na het opstaan op te maken. Zet bij voorkeur ook lekker even de raam open, zodat er wat frisse lucht je slaapkamer binnen kan komen. Dan slaap je in de avond ook weer heerlijk.

Het onderhouden van je matras

Helaas ben je er dan nog niet, want je matras heeft meer onderhoud nodig. Om te voorkomen dat je matras vol stof komt te zitten, kun je het eens in de zoveel tijd met een handborstel of met de stofzuiger onderhouden. Vergeet ook niet onder je bed te stofzuigen, want daar komt veel stof terecht. Als je een matras hebt met een afritsbare hoes, was deze dan ook eens in de zoveel tijd uit!

Mocht je advies nodig hebben over je matras, dan helpen we je graag!