Tips voor een grotere slaapkamer

Bezig met laden...

Niet alle slaapkamers in een huis zijn even ruim. Vaak beschikt een huis over een master-bedroom en meerdere kleinere slaapkamers. Toch kun je er door middel van een aantal slimme toepassingen voor zorgen dat ook de kleinere slaapkamers ruim ogen.

Creëer een ruimtelijke sfeer in de slaapkamer Een slaapkamer is over het algemeen niet de ruimte waar je een hele dag doorbrengt, maar het is ook al lang niet meer de ruimte waar je alleen komt om te slapen. In de slaapkamer moet je jezelf prettig voelen. Dat is lastig wanneer deze ruimte krap aanvoelt. Wij zochten uit hoe je elke centimeter van de slaapkamer kunt benutten. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Slim opbergen

Livengo bed met fruitkistjes voor een grotere kamer Naast een bed om in te slapen, heb je natuurlijk ook opbergruimte nodig in je slaapkamer. Je kunt ervoor kiezen om een kledingkast te plaatsen, maar waarom zou je de ruimte onder je bed niet extra benutten? In een bed met opberglade kun je enorm veel spullen kwijt én je kamer is daarmee in no-time netjes opgeruimd. Liever iets origineels? Wat dacht je dan van een bed met fruitkistjes? Livengo heeft een kant-en-klaar bed met fruitkistjes, maar verkoopt ook losse fruitkistjes. Is de ruimte onder jouw bed groot genoeg? Dan kun je hier zelf kistjes onder plaatsen. Ook brede planken of wandrekken ophangen aan de muur kan ervoor zorgen dat een ruimte groter lijkt én het creëert extra opbergruimte. Liever geen opbergruimte boven je bed? Wat ook een leuke optie is én helemaal van nu: een wandkleed boven je bed. Tip: kies voor een verticaal wandkleed om je kamer breder te laten ogen.

Meer vloer of plafond

Livengo eiken bed Dallas voor een grotere slaapkamer Net hebben we benoemd dat je de ruimte onder je bed goed kan benutten, omdat zich hier veel loze ruimte bevindt. Hier zit echter ook een kanttekening aan. Door de ruimte onder het bed te gebruiken, neem je een stukje van het ruimtelijke effect weg. Door te kiezen voor een bed met subtiele pootjes, zoals bij onze eikenhouten bedden, loopt namelijk de vloer onder het bed door. Hierdoor lijkt het of de vloeroppervlakte ook daadwerkelijk groter is. Gelukkig zijn er ook andere manieren om de vloer te vergroten. Namelijk door de kleur van de vloer over een randje van enkele centimeters door de laten lopen op de onderzijde van de muren. Hetzelfde -maar dan uiteraard andersom- geldt voor het plafond.

De juiste kleurkeuze

Livengo dekbedovertrek Marjolein Bastin Sparrow De kleurkeuze van de slaapkamer heeft een groot effect op de ruimte. Naast dat je met een kleur warmte, een cool effect of een bepaalde stijl kunt creëren, kun je hiermee ook een ruimte groter (óf kleiner) laten ogen. Wil je een kamer groter laten lijken? Kies dan voor een lichte kleur. Schilder het plafond nét een tintje lichter en probeer een behang met drukke print te voorkomen. Behang met horizontale of verticale banen zijn wél een goed idee. Met horizontale banen lijkt een kamer langer/breder, met verticale banen lijkt de kamer hoger. Ook verf met een lichte glans kan de ruimte optisch vergroten.

Matching muuraccessoires

Livengo dekbedovertrek Oilily geometric garden Door te kiezen voor een wandrek, spiegel of fotolijst in dezelfde kleur als de muur, onderbreek je deze wand minder. Hierdoor oogt de kamer rustiger. Dit geldt trouwens niet alleen voor accessoires, maar ook voor kozijnen en deuren. Probeer deze niet teveel te laten afwijken van de muurkleur. Bijvoorbeeld een witte muur met zwarte kozijnen, zwarte fotolijsten aan de muur en zwarte deuren zorgen ervoor dat de verschillende wanden op je af komen en de ruimte kleiner oogt.

De focus op je meubels

Livengo commode Milou contrasterend effect voor een grotere slaapkamer Kies voor meubels die een tint donkerder zijn dan de kleur op je muur. Zo creëer je contrast, waardoor de muren iets worden teruggedrongen en de kamer groter lijkt. Kies bijvoorbeeld voor een lichtgrijze muur met een steigerhouten bed in antraciet wash voor een contrasterend effect met stijlvolle look. Probeer daarnaast om grote meubels tegen de muur te plaatsen en niet ergens midden in de kamer. En hoewel een lekker groot bed misschien wel net iets lekkerder ligt is het misschien verstandig om voor nét een maatje kleiner te kiezen. Deze kleine concessies kunnen uiteindelijk toch best wat ruimte schelen!

Het spiegeleffect

Livengo steigerhout bed Modern met spiegel voor een grotere slaapkamer Onze ogen laten zich gemakkelijk bedriegen. Laten we dit slim gebruiken om onze kleine ruimtes te ‘’vergroten’’! Door het gebruik van spiegels kunnen de hoogte, de breedte én de lengte van een ruimte worden beïnvloed. Het beste resultaat wordt bereikt wanneer een spiegel één gehele (óf groot deel van) een wand bedekt. Plaats een spiegel bijvoorbeeld van de vloer tot het plafond op de smalste wand om de kamer ‘’te verlengen’’.

Maar naast het gebruik van lichte kleuren verf kunnen spiegels ook worden ingezet om de ruimte te verlichten. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het beste resultaat bereik je in dit geval door spiegels te plaatsen aan de wand waar het meeste licht op valt. Denk dus goed na welk effect je wil bereiken met het gebruik van spiegels: licht weerkaatsen óf een ruimte weerspiegelen.

Maak donker licht

Livengo steigerhout bed met lades lampen voor een grotere slaapkamer In de meeste slaapkamers hangt er een lamp in het midden van de kamer. Wanneer je dit doet, verlicht je de wanden niet en lijken deze donker. Hierdoor lijkt de kamer ook weer kleiner. Door op meerdere plekken licht te maken, ontstaat er meer diepte. Naast het gebruik van spiegels om donkere hoeken uit te lichten, kun je ook op meerdere plekken lichtpunten aanbrengen. Kies bijvoorbeeld voor spotjes langs de randen van je kamer, een ledstrip over de lengte of breedte van je kamer óf door simpelweg een lamp te plaatsen in de hoek van de kamer of op je bureau of nachtkastje.

Opgeruimd geeft ruimte

Livengo 2 deurs kledingskast met lades wit Door kleding en kleine spulletjes op te bergen in gesloten opbergers blijft je kamer ‘’leeg’’ en rustig. Wanneer je veel spullen hebt op een groot wandrek of gebruik maakt van een kledingrek oogt je kamer snel klein. Wanneer je toch dingen tentoon wil stellen doe dit dan met een paar bij elkaar passende objecten op bijvoorbeeld een nachtkastje.

Slimme raamdecoratie

Livengo steigerhout bed Modern 3.0 raambekleding voor een grotere slaapkamer Ook door middel van raamdecoratie kun je spelen met de ruimtelijke sfeer van je kamer. Om je kamer groter te laten lijken, kun je het beste kiezen voor lange gordijnen. Daarnaast geeft dit ook nog eens een luxueuze uitstraling! Ook hierbij kun je kiezen voor een patroon van verticale of horizontale lijnen voor een nog groter effect, maar het gebruik van een lichte kleur is hier toch wel het belangrijkst.

Zoals je ziet is het mogelijk om met een aantal kleine aanpassingen een kamer veel groter te laten ogen. Zijn de kleine kamers in jouw huis ook zo slim ingericht? Mocht je nog goede tips hebben.. Wij zijn benieuwd!