Terug in je ritme komen na de vakantie? Zo doe je dat!

Bezig met laden...

Voor velen is het alweer in zicht: het einde van de vakantie. Hoewel we soms echt wel zin hebben om aan de slag te gaan, zien we toch op tegen de omschakeling van het vakantieritme terug naar het gewone leven. Het  gaat namelijk vaak gepaard met slecht slapen en de bijbehorende vermoeidheid. Daarnaast moet ons lichaam er echt weer aan wennen om zich te concentreren. Als we die omschakeling soepeler zouden kunnen laten verlopen, zou dat perfect zijn toch? Laten er nu een aantal trucjes zijn om dit te verwezenlijken!

Helaas kan de vakantie niet eeuwig blijven duren. Of je nu helemaal voorbereid start of je tot het laatste moment blijft dagdromen over de vakantie en pas wanneer de wekker op maandagochtend gaat je de focus verlegt, iedereen heeft moeite met die omschakeling. Sommige mensen (zelfs ongeveer 1 op de 3 mensen tussen de 25 en 40 jaar) hebben last van het Post Holiday Syndroom. Wanneer je hier last van hebt, ben je totaal niet bij de les. Je gedachten zijn nog verzonken in de vakantiesferen en het liefst wil je terug. Maar ook vermoeidheid en concentratieproblemen zijn veelvoorkomende kenmerken. Maar niet getreurd, er is iets aan te doen. Met onderstaande tips maak je de omschakeling een stuk gemakkelijker. Dus, bye bye vakantie en hello daily life.

Laat je lichaam vast wennen Pas-je-ritme-aan-Terugkomen-in-je-ritme-na-de-vakantie-dit-moet-je-doenHoewel het zo heerlijk is om in de vakantie elke dag te kunnen uitslapen, doe je er goed aan om de laatste week van de vakantie het uitslapen al iets af te bouwen. Zet de wekker in de dagen voorafgaand aan de eerst school- of werkdag steeds iets eerder. Zo is de omschakeling minder groot. Hetzelfde geldt ook voor de avond. Een serie kijken of drankje drinken tot diep in de nacht, probeer dat de laatste week zo min mogelijk te doen.

Probeer deze langzame omschakeling ook gedurende de rest van de dag door te voeren. Pas zo ook het tijdstip van je maaltijden aan. Probeer weer te ontbijten en voorkom zwaar tafelen tot laat in de avond. Laat eten zorgt er namelijk voor dat je niet direct kunt slapen. Maar ook powernaps doen je ritme geen goed. Hoewel het zo heerlijk is om in de zon op je handdoekje weg te doezelen, is het toch verstandig om dit te voorkomen. Het zorgt ervoor dat je ’s avonds -wanneer je op tijd wil gaan slapen- niet meer moe bent.

Good morning sunshine Zonlicht-door-het-raam-Terugkomen-in-je-ritme-na-de-vakantie-dit-moet-je-doen Is er íets erger dan het geluid van de wekker op je eerste school/werkdag? Je nachtrust wordt abrupt verstoord door het vreselijke kabaal. Wat je kunt doen om iets rustiger wakker te worden, is je gordijnen een stukje open zetten. Ver genoeg zodat het zonlicht je kamer in kan schijnen. Op die manier ontwaak je geleidelijker en hoeft je wekker je misschien zelfs niet meer wakker te maken.

Start rustig op Hou-je-agenda-leeg-Terugkomen-in-je-ritme-na-de-vakantie-dit-moet-je-doen Laat je agenda voor de maandag zo veel mogelijk leeg. Gun jezelf de tijd om rustig te wennen aan het dagelijkse ritme. Plan bijvoorbeeld niet de hele dag vol met afspraken, maar start met het bijwerken van je mails. Of start niet direct op de maandag na de vakantie met bijles, maar sla het een weekje over.

Eigenlijk klinkt het allemaal vrij logisch. Maar dat maakt het niet gemakkelijker om je eraan te houden. Wat in ieder geval écht af te raden is, is om op zondagavond pas terug te komen van je vakantie. Tenzij je verblijft op een camping op enkele kilometers afstand van je huis is de terugreis aardig vermoeiend. Daarnaast zit je nog volledig in je vakantieritme én moeten de boodschappen en de was nog gedaan worden op de eerst werk/ schooldag. Tenzij je daar energie van krijgt, raden wij het je af..

Heel veel succes!