Slaapkamertrends van 2016

Bezig met laden...

De kop is eraf: de eerste 2 maanden van 2016 zijn een feit. Vorige week heb ik met mijn collega de VAKbeurs ‘Wonen & Slapen’ bezocht. Een goed moment om het thema, de kleuren én slaapkamertrends voor het komende jaar met jullie te delen!

De kleur van 2016: okergoud

Ieder jaar stelt AkzoNobel een trendboek samen met een thema voor het komende jaar. Voor 2016 is dit ‘Looking both ways’. Het belang van tradities staat hierbij aan de ene kant, en de zin van moderne innovaties aan de andere.

Als kleur van het jaar is gekozen voor okergoud. En ik ben het er helemaal mee eens! Een kleur die het thema weerspiegelt en die mij doet denken aan de natuur, de aarde en de zon. Eigenlijk aan warmte in de breedste zin van het woord.

‘Een goudachtig okergeel; een kleur die fel genoeg is om de aandacht te trekken en goed te combineren is met andere tinten.’

Het kleurenpalet

Oker is dus weer helemaal terug. Een prachtige, typische kleur die goed gaat met diepgrijs, wit- en houttinten. Met het kleurpalet dat er omheen is bedacht, is de kleur van het jaar ook op hele andere manieren te combineren. Deze kleuren zijn niet simpel oranje, geel of blauw te noemen, maar eerder koraal, oker of middernacht. Vriendelijk en een tikkeltje mysterieus. I love it!

Slaapkamertrends 2016

In alle trends van 2016 komt iets van goud voor. Van de trend Dark & Light, die het gouden uur tussen dag en nacht verbeeldt, tot het goud dat voorkomt in de trend Heritage & Future, zowel in schilderijen van oude meesters als in hedendaags design. Hoe ga jij de kleur van 2016 toepassen in je slaapkamer? En in welke trend kun jij je het beste vinden? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet!

Heritage & Future

Grote merken doen er tegenwoordig alles aan om hun achtergrond te onderzoeken en hun historie met de wereld te delen. Waarom? Omdat die geschiedenis ze een bepaalde authenticiteit en geloofwaardigheid verleent die je niet zomaar zelf uit de grond kunt stampen. Of het nu om een bedrijf of een persoon gaat: wie zijn verleden omarmt, wordt completer, kan de toekomst sterker tegemoet treden en die dus ook beter vormgeven.

Bij de trend ‘Heritage & Future’ gaat het erom je eigen geschiedenis te laten zien. Het gebruik van vintage of antiek versterkt het hedendaagse design. In het bijbehorende kleurenpalet spelen roodtinten een grote rol. Ze verwijzen duidelijk naar de rijke kleuren in schilderwerken van oud Hollandse meesters.

‘Dankzij een blik op het verleden kunnen we de toekomst mooier vormgeven’

Naast het toepassen van de kleuren kun je ook met accessoires werken zoals oude boeken, familie portretten of mooie objecten onder een glazen stolp.

Words & Pictures

Tegenwoordig wordt alles wat we doen direct vastgelegd en vrijwel meteen op social media gedeeld. Vaak zijn het alleen beelden die gecommuniceerd worden. De tekst lijkt het, in ons snelle bestaan, dikwijls te moeten afleggen.

Het verlangen naar woorden is echter weer helemaal terug! In 2016 vind je ze terug aan de muur als hele zin, bijvoorbeeld in de vorm van een slinger. Maar vooral individueel, met kracht aanwezig.

Je laat jezelf ermee zien en je maakt je huis persoonlijk en bijzonder. Een saaie muur geef je een persoonlijke touch met je favoriete uitspraak, oneliner of regel uit een songtekst.

‘Gaan we meer waarde aan het geschreven woord hechten nu er zo’n overdaad aan beeld is?’

Een tekst met een knipoog, een ingelijste quote of behang dat vol staat met prikkelende uitspraken. Wanneer een tekst grafisch mooi verpakt is, krijgen de woorden nog meer kracht. Er is van alles mogelijk. Laat je fantasie de vrije loop!

De kinderkamer is de ideale kamer om tekst toe te passen. Er zijn allerlei leuke muurstickers verkrijgbaar. Denk aan een naamsticker of een schoolbordsticker waar kinderen zelf op kunnen schrijven. Ook een pakkend woord in houten letters staat erg leuk in een kinderkamer.

Dark & Light

Om sterren te kunnen zien moet het eerst donker zijn. Maar tegenwoordig wordt het steeds lastiger om een plek te vinden zonder licht. Werkelijk overal waar je kijkt is er straatverlichting of branden er lampen. Als je ’s nachts met een satelliet een foto maakt, dan zie je één grote lichtvlek.

Lichtvervuiling beïnvloedt ons leven meer dan we beseffen. Misschien heb je wel eens van de invoering van Earth Hour gehoord: hierbij laten miljoenen mensen wereldwijd hun lampen een uur lang uit. Onderzoek wijst uit dat we een donkere omgeving ook nodig hebben. Alleen dan doen we nieuwe energie op.

‘De focus lag op licht, maar nu blijkt dat we ook het donker nodig hebben om gezond en uitgerust te zijn’

De balans tussen licht en donker telt. Net als bij de trend ‘Dark & Light’. Door muren, panelen en wanden te schilderen kun je al snel het warme gevoel uit deze trend creëren. Maak bijvoorbeeld een visuele lambrisering die symbool staat voor het ‘gouden uur’. Geen strakke lijnen maar een rafelige overgang geeft je het gevoel van ochtendgloren.

The Grid & Letting Go

Duidelijkheid en grenzen. Wij Nederlanders zijn er dol op! Om ruimte voor nieuwe dingen te creëren, moet je de kaders echter af en toe wat oprekken. Soms is het fijn om jezelf los te maken van de alledaagse gewoontes, ook al is het maar tijdelijk.

Georganiseerde chaos, netjes maar niet té. Heb jij steeds meer de behoefte om uit de band te springen? Even iets heel anders doen? Bij de trend ‘The Grid & Letting Go’ staat het vrolijke voorop, gecombineerd met strakke, grafische zwart/wit elementen. Levendig en speels, maar in toom gehouden door zwart en wit.

‘Uit een hokje stappen kan eng zijn, maar zo vind je jezelf’

Maar hoe pas je deze trend toe in je slaapkamer? Bijvoorbeeld door grafisch behang te combineren met een witte muur en accessoires in de tinten van het kleurenpalet. Vind jij een hele wand erg overdreven? Je kan het klein aanpakken door enkel wat schilderijtjes met een tekst aan de muur te hangen of op je nachtkastje te plaatsen. Ook in vazen en andere accessoires zijn grafische vormen op dit moment veel terug te vinden.

Een eigen draai

De slaapkamertrends van 2016. De bladen zullen er de komende tijd vol mee staan. Het is natuurlijk erg fijn dat er trends zijn, maar dit betekent niet dat je ze klakkeloos over moet nemen. Soms is het moeilijk om met een bepaalde trend te werken, omdat je (of je interieur) je hier niet helemaal in kunt vinden. Kijk daarom goed naar wat het beste bij jou past!

Word je helemaal happy van een bepaalde kleur? Dan is dit een goed teken, maar kijk eerst of je het subtiel toe kan passen in je slaapkamer. Schilder niet meteen een hele muur, maar begin met het toevoegen van accessoires in de gewenste stijl. In combinatie met jouw eigen items kan dit al een compleet nieuwe look geven!

Na een tijdje tóch helemaal weg van de kleur? Kijk dan eens of je een muur een likje verf kan geven, of plaats een groter meubelstuk zoals een fauteuil of een kledingkast in je kamer. Daarnaast is het werken met balans ook goed, door het plaatsen van kleur(groepen) op meerdere plekken in een ruimte ontstaat er een eenheid en rust. Het belangrijkste is dat een slaapkamer bij je past en dat je je er thuis voelt. Je brengt er tenslotte behoorlijk wat uren van je leven in door!

Om erachter te komen welke trend het beste aansluit bij de rest van je slaapkamer, kun je eens kijken op onze Pinterest pagina.

Welke trend is jouw favoriet? En ga je deze toepassen in jouw slaapkamer? Ik ben benieuwd!