Op dít moment kun je het beste je tanden poetsen

Bezig met laden...

Het moment waarop de meeste mensen hun tanden poesten is ongetwijfeld net voor het slapengaan. Vanaf jongs af aan wordt ons al gezegd dat we voor het slapengaan onze tanden moeten poetsen. Maar is dat echt het beste moment om je tanden te poetsen?

Het antwoord op die vraag is niet met alleen 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Het is het beste om je tanden twee keer per dag te poetsen. Wanneer je dit doet is niet afhankelijk van het tijdstip. Wel zijn er een aantal zaken die bepalen op welk moment je het beste jouw tanden kan poetsen.

De functie van tandenpoetsen Door het poetsen van je tanden worden de resten van voedsel en drank van je tanden verwijderd. Bacteriën zijn gek op deze restjes. Hoe langer bacteriën op de tanden blijven, hoe gevaarlijker dit is voor je gebit. Zij produceren namelijk zuur dat je tanden aantast. Dit zuur leidt op zijn beurt tot tandplak en tandplak kan vervolgens leiden tot gaatjes. Maar gaatjes zijn niet het enige gevolg van een slechte gebitshygiëne. Zo is er ook kans op slechte adem, bloedend tandvlees en zelfs op ontstekingen.  Hierom is het belangrijk dat je binnen 24 na het eten je tanden poetst, maar de voorkeur gaat uiteraard uit naar het tweemaal daags poetsen van je tanden.

’s Morgens of ’s avonds? Het beste is uiteraard om je tanden in de ochtend én in de avond een keer te poetsen. ’s Ochtends om de achtergebleven bacteriën en een slechte adem weg te poetsen en ’s avonds om het aantal bacteriën in je mond te verminderen. Maar ’s nachts zijn je tanden kwetsbaarder voor bacteriën dan overdag, omdat je minder speeksel aanmaakt dat je tanden beschermt. Dus als je zou moeten kiezen -wat eigenlijk nooit het geval is- dan gaat de voorkeur uit naar het in de avond poetsen van je tanden.

Voor of na het eten? Het is beter om niet meer te eten of drinken na je laatste poetsbeurt in verband met de restjes die achterblijven. Maar poets je tanden ook niet vlak na een consumptie. Reden hiervoor is dat tijdens het eten je tandglazuur zachter wordt door de blootstelling aan zuur. Als je direct hierna je tanden poetst, haal je het verzachte glazuur weg. Dit kan tanderosie veroorzaken. Probeer daarom na het eten 30 minuten te wachten voordat je je tanden poetst.

Vlak voor het slapen Oké, het lijkt duidelijk. Het beste is om je tanden een half uur na je ontbijt én vlak voordat je gaat slapen te poetsen. Of toch niet? Nee, dit is inderdaad niet helemaal waar. Het beste is om je tanden niet vlak voor het slapengaan te poetsen, maar tussen je laatste consumptie en het slapengaan én dus ook 30 minuten na die laatste consumptie. Op die manier heeft de fluoride in je tandpasta namelijk meer tijd om je tanden te versterken en een beschermende laag tegen zuur op te bouwen, voordat je gaat slapen.

Dús Wil je het helemaal perfect aanpakken, poets je tanden dan tweemaal daags: ’s morgens én ’s avonds. Eet of drink ’s avonds na het poetsen van je tanden niet meer en poets ze op zijn vroegst 30 minuten na het eten/drinken en het liefst ook 30 minuten voor het slapengaan. ’s Morgens is minimaal 30 minuten na het ontbijt het beste moment. Toi, toi, toi. Laat die tandjes maar stralen!