Huisdier in bed, wel of niet verstandig?

Bezig met laden...

Je huisdier behandel je als familie. En familie, daar deel je alles mee toch? Waarom dan ook niet de slaapkamer? Gespin van je kat in je oor of gesnurk van je trouwe viervoeter vanaf het voeteneind. Een huisdier in bed kan zorgen voor een fijn, knus gevoel. Maar is dit eigenlijk wel goed voor je en voor je nachtrust?

Samen slapen met je huisdier in bed

Het is een gebruik dat voor- en tegenstanders kent. Sommige mensen kunnen zich niet voorstellen het níet te doen, anderen moeten er juist helemaal niets van hebben: je huisdier in bed laten slapen. Uit een onderzoek van National Geographic blijkt dat we meer van ons huisdier houden dan van ons lief: we geven de relatie met onze viervoeter een 8.5, die met onze partner een 7.8. Maar wat is een gezonde en verstandige houding als het gaat om deze logeerpartijtjes?

Gezelligheid en warmte van je trouwe viervoeter

Ze hebben een vacht voor een reden: zo kun je met je huisdier in bed lekker met ze knuffelen! Het klinkt zo gezellig, en toegegeven, dat is het ook! Het brengt voor iedereen warmte en gezelligheid, en je kat of hond beleeft er zelf ook plezier aan. Het zal je dan ook niet verbazen dat maar liefst 41 procent van de mensen die een hond of kat heeft dit huisdier in bed laat slapen. Alleenstaanden slapen nóg vaker met hun dierenvriend dan mensen die samenwonen. Bijna de helft van de Nederlandse singles geeft aan het bed wel eens te delen met zijn of haar huisdier.

Huisdier in bed en je gezondheid

We houden van onze huisdieren. Oh wat zijn ze schattig! Maar huisdieren brengen ook andere beestjes en bacteriën in de slaapkamer. En die zijn niet altijd even hygiënisch en goed voor je gezondheid.

Huisdieren kunnen ziektes en infecties met zich meebrengen die voor mensen gevaarlijk kunnen zijn. Dit gevaar is slechts beperkt, maar toch is het belangrijk om op hygiëne te letten als het gaat om huisdieren.

Katten bijvoorbeeld verliezen tijdens hun gebruikelijke kattenwasje allerlei huidschilfers en speekseldeeltjes. Deze onzichtbare deeltjes bevatten bacteriën die voor allergische reacties kunnen zorgen. Hoe vaker je slaapt met je huisdier in bed, hoe meer huidschilfers er in je bed terecht komen en hoe hoger de kans op allergische reacties wordt. Deze deeltjes komen niet alleen in het beddengoed terecht maar ook in het matras. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het verspreiden van huisstofmijt.

Risico’s op infecties en overdracht van ziektes bij jonge huisdieren

Het risico op infecties en overdracht van ziektes is het grootst wanneer de dieren nog heel jong zijn. Bij puppy’s en kittens is de kans een stuk groter dat zij parasieten doorgeven. Daarnaast kunnen honden en katten ook vlooien en teken bij zich dragen die in bed natuurlijk snel oversteken. Ook zijn wormen bij zowel katten als honden een probleem en merk je het niet altijd als ze zijn besmet. De eitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar en kunnen je als mens infecteren en later ziek maken.

Het is belangrijk om hier bij kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem rekening mee te houden. Bij deze groepen is hygiëne overigens sowieso nog belangrijker omdat zij sneller ziek kunnen worden.

Een huisdier in bed verstoord je nachtrust

Naast de hygiënische redenen om huisdieren de toegang tot de slaapkamer te ontzeggen is er ook de invloed op de nachtrust. Onze trouwe viervoeter probeert niet eens altijd onze aandacht te krijgen. Toch gebeurt dit vaak onbewust. Elke huisdier moet af en toe van positie veranderen of maakt wat geluid. Sommigen worden midden in de nacht wakker en besluiten dat het speeltijd is. Of misschien wordt je elke dag net zo gewekt als de personen in dit filmpje.. Wanneer je een lichte slaper bent is de kans natuurlijk groter dat je hier wakker van wordt. Zeker als je in de fase van diepe slaap steeds wakker wordt van je huisdier in bed, zul je ’s ochtends merken dat je niet uitgerust bent en steeds minder energie hebt. Je bent minder scherp op je werk en het is moeilijker om op gewicht te blijven. Dit allemaal door die gezellige pluizenbol in je bed. Natuurlijk kan je huisdier hier niets aan doen, hij wil immers alleen maar je aandacht. Toch ben jij degene die met de gebakken peren zit.

De voordelen van slapen met een huisdier

Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf beslissen of je furry vriendje wel of niet welkom is in de slaapkamer. Er zijn immers ook voordelen te noemen: sommige mensen voelen zich meer op hun gemak als het huisdier in bed slaapt, anderen halen er zelfs troost uit. Ook zien veel mensen dieren als deel van hun familie, die er gewoon bij horen – óók boven. En tot slot is natuurlijk een van de meest gehoorde argumenten dat het gezelligheid, warmte en een knus gevoel brengt.

Een 64 jarige vrouw uit Engeland zei dat haar twee hondjes haar bed van tevoren lekker opwarmden en beschreef de aanwezigheid van haar dieren als kalmerend. Zeker mensen die een partner hebben die er soms wel en soms niet is, vinden het fijn een huisdier in bed aanwezig te hebben.

De keus om je huisdier in bed te laten slapen is dan ook persoonlijk. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je je beddengoed vaak verschoont en op hoge temperaturen wast. Heb je astma of last van allergische reacties? Dan is het écht niet verstandig om huisdieren in de slaapkamer toe te laten.

Wil jij het gedrag van je huisdier veranderen?

Laat jij je hond of kat op bed slapen en wil je daar verandering in brengen? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Als je je kat eenmaal toestemming hebt gegeven om in je slaapkamer te slapen, kunnen ze gefrustreerd of destructief raken wanneer je ze buitensluit. Het is daarom beter om ze vanaf het begin al uit je bed te houden. Wil je toch het gedrag van je kat veranderen? Zorg er dan voor dat je kat iets te doen heeft ’s nachts, zoals een speeltje waar voedsel in verstopt zit.

Bij honden is het een stuk makkelijker. Het is een kwestie van training. Maak het uit bed blijven leuk door je hond te belonen met wat lekkers. En ook het omgekeerde is waar: als je je hond van het bed wil hebben moet je hem geen aandacht geven wanneer hij erop ligt. De boodschap zal hij dan snel doorhebben.

In het begin zal je misschien last hebben van deze verandering, maar je huisdier zal snel wennen aan de nieuwe situatie. En dat heeft net zozeer voordelen voor jou: in een korte periode zal je beter slapen dan ooit tevoren!

Kun jij je huisdier in bed missen?

Gelukkig bepaalt iedereen zelf of zijn of haar harige kameraad wel of niet in bed mag. Of bepalen in sommige gevallen de honden en katten misschien zelf? Wie zal het zeggen!

Slaapt jouw huisdier ook bij je in bed? Of vind je dit ronduit smerig? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

En voor diegene die een huisdier in bed écht niet kunnen missen: sierkussen ‘Kitten’ van het merk KAAT Amsterdam is gewoon welkom op bed – je hoeft ‘m niet eens te voeren!