Hoe ons slaappatroon veranderde door de jaren heen

Bezig met laden...

Iedereen heeft een uniek slaapkarakter, dit verschilt van persoon tot persoon. De één slaapt graag op zijn buik en de ander weer liever op zijn zij. Dit kan natuurlijk ook veranderen door de jaren heen. Maar wist je dat onze slaappatronen ook enorm zijn veranderd door de jaren heen? In dit artikel laten we je graag zien hoe ons slaappatroon veranderde van heel vroeger tot nu!

Het bed

Laten we op het gebied van slapen maar beginnen met het bed. Natuurlijk had men heel vroeger lang niet zulke luxe bedden als dat de meesten van ons tegenwoordig hebben. Waar velen tegenwoordig slapen op een zacht matras, sliep men heel vroeger gewoon op de grond of op een hoopje stro. Na een tijdje kwam er een houten bed en daarna kwam de bedstee en het hemelbed. Op dit moment zijn steigerhouten bedden razend populair.

Bedtijd

Heel vroeger was het altijd onveilig in de nacht. Daarom ging men niet meer de straat op als het donker werd en gingen ze maar naar bed. Men sliep zolang het donker was en stond op zodra het licht werd. Dan was het namelijk ook weer tijd om te werken. Uiteindelijk werd de straatverlichting uitgevonden, waardoor het een stuk veiliger werd op straat. De komst van kunstlicht heeft ervoor gezorgd dat we zo laat gaan slapen als dat we zelf willen. Maar of dat nou altijd een voordeel is… steigerhoutenbed_historie2

Het aantal uren

Wat betreft het slaappatroon valt er ook nog wat te zeggen over de duur. Het aantal uren is op zich wel gelijk gebleven, maar er is één ding wel erg opmerkelijk. Waar wij tegenwoordig zo’n 8 uur aan één stuk door slapen, was dat vroeger niet het geval. Men ging slapen als het donker werd en kwam na vier uur slapen weer uit bed. Om het huis op te ruimen, de was te doen, te eten, te mediteren… Na een korte pauze ging men dan weer slapen en na weer vier uur was het genoeg voor die nacht!

Wat is jouw slaappatroon?

Wij vinden het erg bijzonder om te zien dat ons slaappatroon zo is veranderd door de jaren heen. We zijn natuurlijk erg benieuwd of jij hier al wat van af wist! En wees eens eerlijk: zou jij je slaappatroon nog willen inruilen voor één van de hierboven genoemde punten?