Hoe lang gaat een hoofdkussen mee?

Bezig met laden...

Je hebt een heerlijk kussen en geen enkel ander kussen ligt net zo lekker als dat van jou. Op vakantie verlang je stiekem terug naar het moment dat je hoofd jouw heerlijk comfortabele kussen raakt, dat precies voor jou gemaakt lijkt te zijn. Toch gaat je kussen niet eeuwig mee. Niet iedereen wil over die vraag nadenken, maar hoe lang kun je eigenlijk gebruik maken van een hoofdkussen voordat deze aan vervanging toe is? Durf jij het antwoord aan?

Voor een goede nachtrust, maar voornamelijk voor het voorkomen van nekklachten is het belangrijk om op een goed ondersteund kussen te slapen. Na verloop van tijd neemt de ondersteuning af. Daarnaast is het vanuit hygiënisch oogpunt ook verstandig om je kussen af en toe te vervangen.

Levensduur hoofdkussen

De exacte levensduur is van een aantal factoren afhankelijk. De vulling en het gebruik zijn de twee belangrijkste factoren. Ben je een flinke slaper en gebruik je het kussen dagelijks, dan verslijt je het kussen natuurlijk het snelst. Het type vulling en de dikte hiervan zijn daarnaast van belang. Zo zou je langer gebruik kunnen maken van een veren kussen, dan van een kussen met kapokvulling. Gemiddeld gezien wordt er aangeraden om een kussen na ongeveer 3 a 4 jaar te vervangen, omdat het dan niet meer de juiste ondersteuning biedt.

Ondersteuning testen

Is jouw kussen ouder dan 4 jaar en denk je dat deze nog de juiste ondersteuning biedt? De veerkracht kun je testen. Heb je een veren of donzen kussen, leg deze dan in het midden op je hand. Wanneer het kussen mooi in vorm blijft, biedt het waarschijnlijk nog voldoende ondersteuning. Hangen de punten van het kussen naar beneden? Dan kun je toch beter afscheid van het kussen nemen. Een synthetisch kussen kun je testen door deze dubbel te vouwen en er een licht gewicht op te leggen van +/- 250 gram (bijvoorbeeld een sportschoen). Veert het kussen terug en valt het artikel van het kussen af, dan heeft het kussen de test doorstaan. Blijft het kussen dubbelgevouwen liggen, dan is de ondersteuning onvoldoende.

Hygiëne hoofdkussen

Oké, de veerkracht van je kussen is nog prima. Het biedt nog de juiste ondersteuning, dus het kan waarschijnlijk nog jaren mee! Of toch niet? Hoe is het gesteld met de hygiënische staat van het kussen? Het is van belang om de kussensloop regelmatig te wassen. Daarnaast zijn tegenwoordig ook diverse kussens (of de tijken ervan) te wassen op 60 graden, zodat alle bacteriën worden gedood. Helaas is dat niet bij alle type kussens mogelijk. Denk daarom ook eens kritisch na of de hygiëne van je kussen nog in orde is.

Het belang van een goed hoofdkussen

Als je gedurende een langere tijd slaapt op een kussen dat niet de juiste ondersteuning biedt voor jouw lichaam riskeer je (langdurige) nekklachten. Wanneer het kussen niet meer hygiënisch is, kunnen de schimmels en bacteriën in het kussen ervoor zorgen dat je ziek wordt. Op beide gevolgen zitten we niet te wachten, toch? Probeer daarom de hygiëne op orde te houden en de ondersteuning af en toe te checken. We slapen natuurlijk wel om er fitter van te worden!

Moet je na het lezen van bovenstaande toch toegeven dat je kussen aan vervanging toe is? Dan hebben we toch goed nieuws. Er is zeker een kussen te vinden dat net zo lekker slaapt als je huidige kussen. Tegenwoordig worden kussens afgestemd op onder andere slaaphouding en gewichtsklasse, waardoor je nieuwe kussen écht bij jou past. In de nieuwe lijn van Silvana wordt hij bijvoorbeeld rekening mee gehouden. Door middel van een schema kun je precies zien welk kussen bij jou past. Daarnaast is het mogelijk om de kussens te testen in onze showroom. Heb je verder nog vragen? Dan helpen wij je natuurlijk graag.

Slaap lekker!