Handig! Zo laat je jouw kind ’s nachts doorslapen..

Bezig met laden...

Je kind in bed krijgen is één ding, zorgen dat je kind er niet meer uit komt een tweede. Veel ouders dealen dagelijks met deze uitdaging. Máár, er is een oplossing! Volgens slaapspecialisten helpt dit om je kind door te laten slapen.

Slaapspecialisten raden aan om gebruik te maken van enkele sleutelzinnen. Of het allemaal werkt? Het is in ieder geval het proberen waard!

De volgende zinnen kunnen worden gebruikt:

Over 10 minuten kom ik weer even bij je kijken

Door je kind te verzekeren dat je binnen enkele minuten terug komt, geef je hem/ haar een gevoel van veiligheid. Je leert je kind op die manier dat het oké is dat hij het prettig vindt dat je bij hem bent, maar tegelijkertijd dat er wel wordt verwacht dat hij in bed blijft. Het is uiteraard wel belangrijk dat je ook daadwerkelijk komt kijken na enkele minuten.

Als je vanavond in bed blijft, kunnen we morgen iets extra’s doen

Óf het tegenovergestelde: als je vannacht niet goed slaapt, ben je morgen te moe om... Op die manier leert je kind het verband kennen tussen een goede nachtrust en meer energie. Als kinderen iets hebben om naar uit te kijken, nemen ze het vaak serieuzer.

Kunnen we op je rekenen dat je vandaag in bed blijft liggen?

Je kind een taak gegeven kan ook een oplossing bieden. Door het geven van verantwoordelijkheden, ervaren ze namelijk een gevoel van eigenaarschap. Het is natuurlijk echt stoer om je taak te hebben volbracht.

Je mag nog één vraag stellen en daarna reageer ik niet meer

Dat kinderen goed zijn in het verzinnen van smoesjes weet iedereen. Wil jouw kind ook altijd nóg een verhaaltje of is het te donker in de kamer? Door in te blijven gaan op deze verzoeken, kan het bedtijdritueel aardig worden verlengd. Het aangeven van een grens kan helpen om je kind meer na te laten denken over hoe vaak (en waarvoor) hij je nodig heeft.

Wat heb je nodig om je veilig te voelen?

’Ik ben bang’’ en ‘’het is donker’’ zijn niet altijd smoesjes. Veel kinderen vinden het echt eng om alleen te slapen. Om die angsten aan te kunnen pakken, is het belangrijk om erover te praten. Het stellen van de juiste vragen, zal je kind helpen zijn angst te verwerken. Het helpt ook om gebruik te maken van een knuffel en je kind te vertellen dat hij er de hele nacht is en hem zal beschermen. Wel is het belangrijk voor je kind om te weten dat hij op zijn ouders kan rekenen. Het is daarom goed om aan te geven dat wanneer hij echt bang is, het oké is om je te komen halen.

Ik weet dat je het kunt en ik ben er voor je

Aanmoediging is ontzettend belangrijk voor kleine kinderen. Doe dit dan ook regelmatig. Door kalm te blijven en aanmoedigende woorden te zeggen, is de kans groter dat jouw kind zich veilig genoeg voelt om in slaap te vallen. Daarnaast zorgt het voor een gevoel van trots voor je kind als het gelukt is en hij weet dat hij het kan.

Als de wekker gaat, mag je uit bed komen

Bij sommige kinderen helpt het al om vroegtijdig te starten met het zetten van de wekker. Het inschatten van tijd is voor kinderen vaak lastig. Een uurtje hebben geslapen en denken dat het al ochtend is, is helemaal niet gek. Met een wekker weet je kind dat het nog geen tijd is om op te staan, wanneer de wekker nog niet is afgegaan.

Heb jij zelf een goede tip? Laat het hieronder weten in de opmerkingen!