Familiebed: 7 voordelen van samen slapen!

Bezig met laden...

In veel culturen is het de normaalste zaak van de wereld: met het hele gezin slapen in één groot familiebed. Het wordt ook wel rooming-in of co-sleeping genoemd. Vooral veel moeders slapen samen met hun kind in dezelfde ruimte en delen een bed of slaapplaats. Samen slapen is dé manier om de binding tussen ouder en kind te bevorderen en het is ideaal bij bijvoorbeeld borstvoeding.

Uit onderzoek blijkt dat ouders in Nederland vaak liegen over het doorslapen van hun baby. We doen er alles aan om het plaatje voor de buitenwereld glimmend en fris te houden. Maar wist je dat samen slapen een buiten-de-kaders manier is om écht meer tijd met je gezin door te brengen? Zonder moeite ben je in één keer minstens zes uur per dag langer bij diegene die het dichtst bij je staan. En ook al slaap je het grootste deel van die tijd, je zult het verschil echt merken!

steigerhout familie bed kingsize bed extra groot bed van steigerhout - Livengo

Een huisdier in bed kan zorgen voor een fijn en knus gevoel. Sommige mensen vinden het gezellig, anderen vinden het vies: de nacht doorbrengen met je kat of hond. Maar lijkt het je niet heerlijk om als een moedereend met al haar kroost gezellig samen te kroelen in bed? Lekker warm en dicht bij elkaar. In slaap vallen terwijl je je kleine guppies zachtjes hoort ademen. Hun oogjes kunnen zien glinsteren vanaf het allereerste moment dat ze wakker worden. Naast deze sentimentele poespas zitten aan, samen slapen, nog veel meer voordelen verbonden.

Het bevordert de gezinsband

Allebei een drukke job? Met een familiebed ben je letterlijk veel meer in de buurt van je kind. En dat is zeker fijn als je de hele dag op je werkt bent geweest. Natuurlijk slaap je, maar ook dan ben je je bewust van de nabijheid van je kind. Zo merk je snel of je kind voeding, aandacht of troost nodig heeft.

Op lange termijn bevordert een gezinsbed het zelfvertrouwen, eigenwaarde en intimiteit van het kind en vermindert het angstgevoelens. En als je ’s ochtends wakker wordt heb je iedere dag meteen een positief moment van contact met je kind: een glimlach, een knuffel… Of een voetje in je ribben – dat is het risico!

voordelen steigerhout gezinsbed slaapkamer - Livengo.nl

Net bevallen? Samen slapen schijnt postnatale depressies tegen te gaan, doordat het moederinstinct versterkt wordt. De moeder heeft tijd namelijk genoeg om haar kind aan te raken, te ruiken en te voelen.

Niet meer voor ieder huiltje je bed uit

Samen slapen ontstaat bij veel mensen uit luiheid en gemakzucht. Want zeg nou zelf, doorslapen is toch veel fijner dan er 10 keer uit te moeten om je kleintje te troosten? En vanwege jouw nabijheid hoeven baby’s helemaal niet wakker te worden en te gaan huilen om een reactie te krijgen. Je bent er meteen bij om te geven wat hij of zij nodig heeft.

Gisteren had ik mijn vriendin aan de telefoon, ze is sinds een paar weken moeder van een prachtig dochtertje: ‘Vannacht was het weer zover. Onze dochter lag te huilen en was compleet overstuur. Mijn man ging naar haar toe en legde haar bij ons in bed. Laten huilen was voor ons geen optie. We legden haar tussen ons in en al snel sliep ze verder. Wat een verademing!’, zegt ze.

Herkenbaar, die gebroken nachten? Precies. Er is dan ook veel voor te zeggen om je kind lekker bij je in bed te nemen, zodat er eindelijk eens geslapen wordt. Een goede nachtrust is immers heilig.

Je kind is sneller zindelijk

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk af van natte luiers, pyjamabroeken en… bedden! Het is zo veel makkelijker als je kindje zindelijk is. En de nachtelijke zindelijkheidstraining gaat een stuk sneller als je samen slaapt. Zodra je kind namelijk onrustig wordt, wat vaak een teken is dat hij of zij moet plassen, merk je dat meteen op. Als je dan met je kind naar het toilet gaat, ben je een nat bed (en een nachtelijke verschoonbeurt) voor.

Kan mijn kind later nog wel zelfstandig in slaap vallen?

samen slapen met je kinderen in een steigerhouten familiebed van Livengo

Allemaal leuk en aardig, zo’n kleintje in bed. Maar wat als je kind ouder wordt? Veel mensen zijn bang dat hun kind na een tijdje niet meer apart kan slapen. Dat vooroordeel kunnen we echter direct ontkrachten: juist omdat kinderen zich zo veilig voelen in een familiebed, staan ze op zichzelf. Je zult zien dat ze na verloop van tijd liever in hun eigen stoere kamer slapen dan in die van hun ouders. Daar staat immers al hun speelgoed.

Samen slapen is veiliger

Een kind een plek kunnen bieden waar hij of zij zich helemaal veilig voelt. Waar hij of zij echt op kan laden, niets hoeft en niet alleen is. Kortom, kinderen die samen slapen, krijgen ’s nachts meer aandacht en bescherming. Een inbreker in huis? Of brand? Met een familiebed heb je je kind direct bij de hand.

Met de juiste maatregelen om je bed en de omstandigheden veilig te maken, is samen slapen het beste wat je jezelf en je kindje kunt bieden. Het betekent in ieder geval dat je niet rookt, drinkt of drugs gebruikt. Daarnaast is het veiliger om grote kussens en dekbedden te verwijderen.

Meer ruimte in de rest van je huis

Veel kinderen betekent veel speelgoed. Met een familiekamer houd je extra ruimte over in andere gedeeltes van je huis. Zo creëer je de perfecte speel- en studiekamer waar je kind ongestoord een boek aan het bureau kan lezen, met de rust en ontspanning die hij of zij af en toe nodig heeft.

speelgoedkamer kinderen bureau - Livengo

Een negatieve invloed op je seksleven?

Vooral veel vaders zijn huiverig om samen te slapen in een familiebed. Omdat ze minder ruimte in bed hebben, zijn ze bang dat het een negatieve invloed heeft op hun seksleven. Maar wat dacht je van al die gebroken nachten, keer op keer? Deze hebben zéker invloed op hoe vaak je vrijt, waar je baby ook slaapt. Hoe minder slaaptekort, hoe meer er gevreeën wordt. En dat hoeft dan niet alleen in bed te zijn natuurlijk!

Een passend familiebed met genoeg ruimte voor het hele gezin

Denk goed na over de ruimte in (en van) je bed. Niemand ligt graag ingeklemd of onder een half dekbed. Familiebedden worden vaak verkocht in de afmeting 240x200 cm. Wil je genoeg plek hebben in je kingsize bed voor een gezin van 5? Ga dan voor een extra groot bed!

Bij Livengo kun je de afmeting van je steigerhouten familie bed zelf bepalen. Een extra lang bed van 240x210 of 240x220 is dan ook geen probleem. Ga jij voor een strak en tijdloos familiebed van steigerhout? Een extra groot verhoogd bed van steigerhout, zodat je tijdens je zwangerschap makkelijk in- en uit kan stappen? Of een gezins bed van steigerhout met opbergruimte? Dan heb je de schone luier en billenpoetsertjes ook meteen bij de hand en hoef je er ’s nachts helemaal niet meer uit!

Is een familiebed van 240 breed nog niet groot genoeg? Ook steigerhouten supersize bedden zijn bij Livengo te bestellen. Alle bedden én matrassen worden namelijk op maat gemaakt. Bijpassend beddengoed is uiteraard ook te verkrijgen!

Deze Livengo klanten liggen al gezellig met z’n allen op een rijtje:

steigerhout familiebed voordelen samen slapen Livengo familie bed 240x200

Laat los wat iedereen denkt, en geniet!

Met het hele gezin in een familie bed. Is dat nou wel verstandig? In moederland lijkt iedereen het beter te weten dan jijzelf. Maar anderen weten het niet beter. Jij bent ouder en je doet wat je kunt met jouw kennis en vanuit jouw idealen, om zo gemakkelijk mogelijk door de baby- en kindertijd te raken. Met alle liefde voor jezelf en de kleine.

Eigenlijk snap ik niet waarom niet iedereen met zijn kinderen in bed slaapt. Een groot bed is niet alleen prettiger voor jezelf, maar het is ook praktischer, gezelliger én je hoeft veel minder je bed uit. Vergeet de angst dat ze nooit meer uit je slaapkamer vertrekken. Dat doen ze vanzelf. Of dat je aan vrijen niet meer toekomt. Dat kan overal.

Geniet van het ouderschap, het is heerlijk! Alle clichés zijn waar: het vliegt voorbij en de momenten komen niet meer terug. En als je dan straks met je hele gezin gezellig en warm als een roedel leeuwen in dat grote familiebed bij elkaar ligt, denk dan nog even aan al die ouders die er over liegen dat hun kind doorslaapt. Veel van die ouders leggen hun kind uiteindelijk ook bij hen in bed. Maar dat is wel een stuk krapper dan dat van jou. Welterusten!