Een goede nachtrust? Dit moet je wel/niet doen!

Bezig met laden...

Eén schaapje, twee schaapjes, drie schaapjes… Iedereen kent ze: slapeloze nachten. Maar hoe kan het nu dat je moe bent en vervolgens toch niet kunt slapen? Er zijn een aantal oorzaken voor een slechte nachtrust. Lees hier wat de oorzaken zijn én wat je ertegen kunt doen!

Ben je niet tevreden over jouw nachtrust? Het kan zijn dat je je schuldig maakt aan enkele ''slaapbrekers''. Heb jij geen idee wat je verkeerd doet? Hieronder nemen we enkele veelvoorkomende oorzaken van een slechte nachtrust met je door.

Pas op met slaapmiddelen Livengo blog tips voor een goede nachtrust slaapmiddelen Je valt waarschijnlijk als een blok in slaap, maar slaapmiddelen hebben ook zeker hun nadelen. Uiteindelijk zal het de slaapkwaliteit verminderen. Zo zijn de meeste slaapmiddelen verslavend en hebben slaappillen vaak ook bijwerkingen.

Skip dutjes Livengo blog tips voor een goede nachtrust dutje Als je moe bent is het verleidelijk om snel een schoonheidsslaapje te doen. Dit is echter niet zo slim, tenzij je bioritme dit gewend is. Te pas en te onpas even bijslapen verstoort de hormonale balans. Kortom, het is goed om even uit te rusten en je gedachten te legen, maar probeer je te houden aan een vast slaapritme. Creëer regelmaat Livengo blog tips voor een goede nachtrust regelmaat Je lichaam houdt van regelmaat. Het past zich aan jouw gewoonten aan. We weten dat gewoontes vaak moeilijk te veranderen zijn, maar toch loont een juiste slaapgewoonte. Wanneer je lichaam weet wanneer het tijd is om te gaan slapen, zal je gemakkelijk in slaap vallen.

Stel rituelen in Livengo blog tips voor een goede nachtrust bad Het klinkt misschien gek, maar door bepaalde rituelen structureel voor je gaat slapen toe te passen, laat je jouw lichaam weten dat het tijd is om te gaan slapen. Je lichaam start dan gedurende het ritueel met het aanmaken van stofjes die het inslapen bevorderen. Belangrijk is wel om te kiezen voor rustgevende gewoonten, zoals: het lezen van een boek of het nemen van een warm bad. Dit laatste heeft nog een positief effect op de nachtrust. Door het nemen van een warm bad bereik je namelijk de juiste lichaamstemperatuur, waardoor je hersenen een seintje krijgen dat het tijd is om te gaan slapen. Ook het luisteren van één bepaald liedje voor het slapen zorgt ervoor dat je hersenen het liedje gaan associëren met slapen. Zo creëer je jouw eigen slaapliedje!

Beperk prikkels Livengo blog tips voor een goede nachtrust prikkels Het is algemeen bekend dat we steeds meer geconfronteerd worden met informatie. Er wordt zelfs gezegd dat we tegenwoordig op één dag meer informatie verwerken dan iemand uit de middeleeuwen in zijn hele leven. Het is verstandig om prikkels voor het slapengaan te verminderen. Dit kun je doen door net voor het slapen gaan geen gebruik meer te maken van TV, radio of mobiele telefoon. Ook voor het slapengaan een boek lezen via e-reader of tablet is geen goed idee door de lichtstraling.

Ga voor donker Livengo blog tips voor een goede nachtrust donker Licht zorgt voor de aanmaak van serotonine; een hormoon dat je stemming regelt en ervoor zorgt dat je wakker wordt. Wanneer het donker is wordt het omgezet in melatonine; het slaaphormoon. Dit hormoon is van cruciaal belang om te kunnen slapen. ’s Avonds het licht dimmen of gebruikmaken van uitsluitend sfeerverlichting en weinig tot geen beeldschermen helpen dan ook om beter in slaap te vallen.

Laat je niet verleiden door oppeppers Livengo blog tips voor een goede nachtrust oppeppers Wat niet bevorderlijk is voor de nachtrust zijn oppeppers. De bekendste oppepper is koffie. Door de aanwezigheid van cafeïne heeft koffie een stimulerende werking op de hersenen. Maar er zijn nog veel meer eet-en drinkwaren die de hersenen stimuleren, zoals: thee, chocolade, nicotine en cola. De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar de meeste oppeppers zorgen voor een wakker gevoel en gepieker.

Haal je sportschoenen uit de kast Livengo blog tips voor een goede nachtrust Wel goed is veel beweging. Wanneer je lichamelijk voldoende actie hebt ondernomen op een dag nemen de hormoonspiegels een natuurlijke vorm aan. Hierdoor kom je ’s avonds gemakkelijker in slaap. Ook wil je lichaam na veel beweging graag herstellen, waardoor je gemakkelijker inslaapt. Voor een goede slaap dien je elke week minstens tweeënhalf uur lichamelijk actief te zijn. Maar let op: het is niet goed om vlak voor het slapen gaan nog te sporten. De beste tijd om te sporten is zelfs ongeveer zes uur voordat je naar bed gaat.

Pas op voor suikers Livengo blog tips voor een goede nachtrust eten Probeer vlak voor het slapengaan niet meer te eten. Wil je toch later op de avond eten? Pas dan op met het eten van grote maaltijden en suikerrijk voedsel. En nee, honger jezelf ook niet uit. Met een hongerige maag kun je namelijk ook niet slapen. Wanneer je toch nog iets wil eten, kies dan voor iets kleins wat rijk is aan eiwitten of vetten. Deze voedingsstoffen verteren langzamer en vullen bovendien sterk.

Pak de kern van het probleem aan Livengo blog tips voor een goede nachtrust stress Vaak heeft een slechte nachtrust een onderliggende oorzaak. Wil je een slechte nachtrust écht aanpakken, dan moet je de oorzaak achterhalen en het probleem oplossen. Een veelvoorkomende oorzaak van slapeloosheid is stress. Ervaar je veel stress op het werk, probeer dit dan op het werk aan te pakken óf probeer een duidelijker onderscheid te maken tussen werk en privé.

Ontwerp de juiste slaapomgeving

Maak jij jezelf niet schuldig aan bovenstaande ''slaapkillers''? Dan rijst de vraag of jouw slaapomgeving wel optimaal is. Biedt jouw hoofdkussen wel voldoende steun, is je matras niet te hard of je dekbed te warm? Ook kleine geluiden, zoals een tikkend horloge, kunnen de nachtrust verstoren. Wanneer jij jezelf stoort aan het tikkende horloge op je nachtkastje, leg deze dan in het kastje. Kleine dingen kunnen het verschil maken!