Beter slapen? Wat dacht je van yoga!

Bezig met laden...

Yoga is tegenwoordig niet meer weg te denken. Het werd eerder nog als iets zweverigs gezien, maar steeds meer mensen geven het een kans of doen het zelfs dagelijks. Dat is niet voor niets, want yoga heeft vele voordelen. Er zijn zelfs verschillende vormen van yoga, voor meerdere doeleinden. Zo ook om wat beter te kunnen slapen. Laten we eens kijken naar 4 fijne yoga vormen voor het slapengaan.

Voordelen van yoga

Je vraagt je misschien af wat de voordelen van yoga zijn, gezien iedereen het massaal gaat doen. Eigenlijk heeft het teveel voordelen om in dit artikel op te sommen. Zo versterkt yoga je spieren en botten, maakt het je flexibeler, verbetert het de bloedcirculatie en krijg je een betere houding. Het helpt zelfs om pijn te verminderen. Maar bovenal: het helpt te ontspannen, waardoor je beter slaapt!

Verschillende soorten yoga

Of het je laat ontspannen hangt wel af van de vorm. Er zijn namelijk verschillende soorten yoga. De ene vorm is lekker ontspannend, maar yoga kan ook echt een vorm van inspanning zijn. Aan de ene kant heb je Yin (rust) en aan de andere kant kun je ook kiezen voor yang (kracht). Je kunt beiden ook combineren, maar net voor het slapengaan kun je het beste kiezen voor rustige bewegingen.

Er zijn grofweg 8 yoga vormen te onderscheiden: Vinyasa yoga, Power yoga, Ashtanga yoga, Bikram yoga, Hatha yoga, Yin yoga, Kundalini yoga en Nidra yoga. De eerste vier vormen zijn behoorlijk actief en dus niet zo geschikt voor het slapengaan. Je wilt je lichaam tenslotte tot rust laten komen.

Yoga vormen voor het slapen gaan

Welke vorm je het beste kunt kiezen voordat je gaat slapen, is ook afhankelijk van je wensen. Hatha yoga draait bijvoorbeeld om het beheersen van lichaam en ademhaling. Yin yoga is rustig en bedoelt om je flexibeler te maken. Kundalini yoga draait voornamelijk om het bewustzijn en is wat spiritueler dan de andere vormen. Tot slot: Nidra yoga voer je liggend uit en geeft diepe ontspanning.

Eén van deze vormen is dus een goede keuze voordat je gaat slapen. En het mooie is dat je de meeste oefeningen zelfs gewoon in bed kunt uitvoeren. Mits je natuurlijk een stevig matras hebt, want je wilt voorkomen dat je klachten krijgt door yoga te doen.

Hoe begin je met yoga?

Hoewel yoga tegenwoordig meer dan normaal is, kan het lastig zijn om de eerste stap te zetten. Hoe begin je nu met yoga? Dat kan op meerdere manieren. Als je zeker wilt weten dat je het goed doet, kun je eens een yoga les volgen. De oefeningen die je daar leert, kun je meenemen naar bed.

Maar het is niet nodig om dit te doen, het kan namelijk ook lekker laagdrempelig thuis en zonder kosten. Op Youtube vind je veel video’s met yoga routines voor het slapengaan. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘yoga for bedtime’ of ‘yoga for sleep’ en je kunt meteen aan de slag!

Tijdens deze video’s wordt precies uitgelegd hoe je de oefeningen uit moet voeren en hoe je het beste kunt ademhalen om tot rust te komen. Ben je verder gevorderd of wil je voorbeelden van oefeningen opslaan voor later? Zoek dan eens met dezelfde termen naar foto’s op Pinterest.

Bonus: afsluiten met meditatie

Met yoga focus je je al behoorlijk op je ademhaling en dat zorgt ervoor dat je meer ontspant. Maar zo net voor het slapengaan kun je dat relaxte gevoel nog een boost geven met meditatie. En dat hoeft niet lang te zijn, mediteer bijvoorbeeld voor 1 minuut of 5 minuten en je zult heerlijk slapen!