Beddengoed kopen: 4 veel gestelde vragen over dekbedden en dekbedovertrekken

Bezig met laden...

Nieuw beddengoed uitkiezen is niet eenvoudig. Logisch, omdat het aanbod in dekbedden groot is en ieder materiaal z’n specifieke eigenschappen heeft. Twijfel je ook over de maat van je dekbedovertrek? Livengo heeft 4 veel gestelde vragen over het kiezen en kopen van dekbedden en –overtrekken op een rijtje gezet. Vandaag dus een klein lesje in beddengoed!

Welk dekbed moet ik kopen?

beddengoed kopen: 4 veelgestelde vragen over dekbedden en dekbedovertrekken Livengo

Dekbedden. Ze zijn er zowel in een seizoensgebonden variant, maar ook als een volledig 4-seizoenendekbed. Enkele dekbedden zijn geschikt voor een wat warmere kamer, of een kamer die tijdens alle seizoenen ongeveer dezelfde temperatuur houdt.

Een vierseizoenendekbed is geschikt voor koudere winternachten of een koele slaapkamer. Voordeel van dit laatste type is dat je het op ieder moment dikker of dunner kunt maken. Heb je het ’s nachts warm, dan haal je één gedeelte van de twee dekbedden eraf. Krijg je het koud? Dan kun je ze weer makkelijk vastmaken tot één geheel.

Welk dekbedvulling past bij mij?

Transpireer je ’s nachts veel? Ben je een echte koukleum? Of heb je last van huisstofmijt? Dit zijn vragen waar je rekening mee houdt als je nieuw beddengoed aanschaft. Dekbedden zijn gemaakt van verschillende materialen en vullingen. Livengo biedt binnen haar collectie beddengoed dekbedden met vullingen als dons, wol, synthetisch en micro gelvezel. Maar hoe weet je nu welk materiaal het beste bij jou past?

Een donzen dekbed: licht en luchtig

Dons geeft een luxe gevoel, zoals je tijdens een overnachting in een hotel ervaart. Aan dit materiaal geven veel mensen de voorkeur, omdat het zo heerlijk om je heen nestelt. Het heeft een grote veerkracht en is licht van gewicht. Hoe hoger het dons gehalte, hoe luchtiger én lichter het dekbed.dekbed van dons donzen dekbed Livengo

Met een donzen dekbed heb je het op de koudere dagen lekker warm. Dons zorgt voor een goede isolatie, omdat de vulling de lucht vasthoudt die door het lichaam opgewarmd wordt.

Hiernaast is een donzen dekbed ook ideaal als je veel transpireert in bed. Het materiaal ademt uitstekend: het neemt vocht snel op en laat het ook weer snel verdampen.

De donzen dekbedden van Livengo geven een licht en luchtig gevoel, zelfs bij ons vierseizoenen donzen dekbed ‘Matisse’ voel je weinig gewicht en lig je in een heerlijk nestje, helemaal gevorm rond je lichaam. Heb je het liever wat koeler in bed? Kijk dan eens naar het enkele donzen dekbed ‘Matisse’.

Een dekbed van wol: perfecte vochtregulatie

wollen dekbed dekbedvulling wol Livengo

Wol is iets zwaarder dan dons. Slapers die kiezen voor een wollen dekbed vinden het fijn om echt het gewicht van hun dekbed te voelen. Een wollen dekbed vormt zich minder naar je lichaam dan bijvoorbeeld een donzen. Het ligt eerder boven op je, waardoor een je een lekker warm holletje onder de dekens creëert.

Onder wol kun je het hele jaar door slapen. Het neemt snel de temperatuur van het lichaam aan. Wol is warm, maar niet té, zelfs niet in de zomer. Dat komt doordat wol het best ademende en vochtregulerende materiaal is wat er is (nóg beter dan dons!). Wist je dat wol wél 35% van haar eigen gewicht aan vocht kan bevatten zonder klam aan te voelen? Het geeft dit vocht weer net zo makkelijk af aan de buitenlucht en is van nature sterk brandvertragend en vlam dovend.

Ga jij voor een wollen dekbed? Dekbed ‘Chagall’ is als 4 seizoenen- of als enkel dekbed te verkrijgen.

Synthetische dekbedden: voor slapers met een allergie

synthetisch dekbed voor mensen met een allergie Livengo

In bed worden veel mensen allergisch, maar vaak is het onduidelijk waardoor dit komt. Kortademigheid, benauwdheid, niesbuien en een verstopte neus. Meestal is het een allergie voor huismijt en stof. Mijten zijn kleine beestjes, met het blote oog niet waarneembaar, die zich graag nestelen in de vulling van een dekbed.

Synthetische dekbedden zijn antibacterieel en antiallergeen. Maar de allerbelangrijkste eigenschap: ze zijn makkelijk te reinigen. Synthetische dekbedden mogen heet gewassen worden (op 60 graden). Hierdoor gaat de huisstofmijt dood. Ideaal bij nachtelijke ongelukjes van kleine kinderen en goed nieuws voor slaapkoppen met een (huisstofmijt)allergie!

Ook niet onbelangrijk: een synthetisch dekbed is veruit het goedkoopste qua aanschaf.

Bekijk het synthetische dekbed ‘Giza’ uit de collectie van Livengo, verkrijgbaar in de enkele- of vierseizoenen variant.

Dekbedden met micro gelvezel: wasbaar en bijzonder zacht

microgelvezel dekbed micro vezel dekbedden Livengo

Wil je een dekbed dat je uit kunt wassen maar dat toch hetzelfde gevoel geeft als een donzen dekbed? In Duitsland worden ze al volop gebruikt, maar in Nederland is het nog relatief onbekend: het microvezel dekbed.

De micro gelvezel is een synthetische dekbedvulling. Dekbedden die hiermee zijn gevuld voelen bijzonder zacht en licht aan. Ze kunnen, net als andere synthetische dekbedden, gewoon in de was. Mensen met (of zonder) een allergie liggen onder dit dekbed altijd goed!

Wil jij een superzacht en wasbaar dekbed van microvezel? Bij Livengo heb je de keuze uit het enkele of vierseizoenen dekbed ‘Drôme’.

Wat zijn de juiste afmetingen voor mijn dekbed en dekbedovertrek?

De afmetingen van een dekbed en een dekbedovertrek zijn altijd groter dan de matrasmaat, aangezien ze een stuk over je bed vallen. Dit in tegenstelling tot een hoeslaken, die wel dezelfde afmetingen heeft als de matrasmaat.

Eén van de grootste bed-ergernissen is het gesjor aan het dekbed door je partner. De eerste vraag is dan ook: kies ik voor één groot of twee losse dekbedden?

Wanneer je hier uit bent, ga je op zoek naar de juiste afmeting van je dekbed en –overtrek. Om te zorgen dat je de correcte maat beddengoed aanschaft, heb ik een eenvoudige tabel met de verschillende afmeting toegevoegd. Houd er rekening mee dat de breedte afhankelijk is van de matrasmaat en dat de lengte daarnaast ook afhankelijk is van je lichaamslengte. Ja, het klinkt allemaal heel logisch, maar het wordt toch vaak over het hoofd gezien als mensen gaan shoppen voor hun nieuwe beddengoed!

De tabel is overigens een hulpmiddel en hoeft uiteraard niet aangehouden te worden. Zo kiezen veel mensen tegenwoordig eerder een royale maat dekbed van 240x220 cm, dan 200x200 cm.

tabel maten dekbed en dekbedovertrekken Livengo

Welk bedlinnen is het meest geschikt?

Met fijn bedlinnen kun je een heerlijke nachtrust tegemoet gaan. Ben je er al uit welk dekbed past bij jou en welke afmeting deze mag worden? Dan ben je klaar voor de volgende (en leukste!) stap: het uitzoeken van jouw dekbedovertrek!

Microvezel, 100% katoen, percale katoen of katoensatijn. Dekbedovertrekken worden gemaakt van verschillende materialen. Ik leg de eigenschappen en kwaliteiten die erbij horen graag aan je uit, zodat het beddengoed ook echt aansluit op je persoonlijke wensen en voorkeuren.

Microvezel dekbedovertrekken

Ben je op zoek naar voordelig materiaal beddengoed? Dan is microvezel een goede keus. Dekbedovertrekken van microvezel zijn scherp geprijsd en prettig in gebruik. De stof is zacht en soepel en heeft weinig onderhoud nodig. Microvezel droogt snel en kreukt weinig.

Dekbedovertrekken gemaakt van 100% katoen

Katoen is de meest gebruikte stof ter wereld. Voor kleding, voor handdoeken, én voor bedlinnen. Katoen heeft een aantal hele mooie eigenschappen die het materiaal zo populair maken. Katoen is zacht, ademt prima, absorbeert goed, voelt prettig op de huid, houdt kleur goed vast en gaat lang mee.

Bovendien kun je een dekbedovertrek van katoen het hele jaar door gebruiken: de stof biedt namelijk warmte in de winter en enige verkoeling in de zomer. Katoen is dan ook een materiaal dat met veel plezier gebruikt wordt.

Overtrekken van percale katoen

Een verwant materiaal aan normaal katoen is percale. Dankzij een hogere weefdichtheid en garenfijnheid is deze stof nog fijner en zachter, terwijl het dezelfde positieve eigenschappen van katoen behoudt.

Een dekbedovertrek van katoensatijn

We weten het allemaal: niet alleen het comfort, maar ook het dessin van je dekbedovertrek is van groot belang. Wil je een beetje extra glamour in je slaapkamer, kies dan katoensatijn. Een dekbedovertrek van katoensatijn bestaat uit katoen, met een satijnbinding. De speciale weeftechniek zorgt voor een subtiele glans, waardoor je favoriete overtrek nóg meer opvalt in de slaapkamer!

Kies het beddengoed van je dromen

Of je nu van een warm of een koel dekbed houdt, een voorkeur geeft aan een microvezel of katoensatijnen dekbedovertrek, bij Livengo shop je het beddengoed van je dromen. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Laat je dan informeren door onze slaapadviseurs. Je kunt ons dagelijks bereiken via telefoonnummer 040 – 20 124 13 of per mail: customerservice@livengo.nl

Slaap lekker!