Alles wat je moet weten over het verschonen van je bed

Bezig met laden...

Gemiddeld brengen we zo’n 8 uur per dag door in bed. Tijdens onze slaap verliezen we ieder uur zo’n 60 milliliter vocht. Dit wordt grotendeels opgenomen door je beddengoed en matras. Had jij verwacht dat dit zó veel was? Wij niet! Daarnaast verliezen we ook nog eens huidvet en dode huidcellen. Oké, nu begrijpen we wel dat het goed is om ons beddengoed regelmatig te verschonen. Maar hoe vaak wordt er verstaan onder regelmatig en wát moet er allemaal worden verschoond?

Je bed verschonen is dus geen overbodige luxe als we bacteriën en ongewenste, muffe geurtjes op afstand willen houden. Ondanks dat er niks lekkerder is dan ’s avonds na een lange dag in een schoon bed te duiken, stellen we het verschonen van ons bed toch vaak uit. Een reden hiervoor is misschien ook wel omdat het niet helemaal duidelijk is welk beddengoed we moeten verschonen en hoe vaak dan. Wij leggen het je uit.

Hoe vaak moet je jouw bed verschonen?

Livengo blog verschonen bed plannen Natuurlijk is de frequentie afhankelijk van de hoeveel tijd die jij in bed doorbrengt. Een logeerbed waar maar eens per maand in wordt geslapen, hoeft natuurlijk veel minder vaak te worden verschoond dan een bed waar dagelijks acht uur in wordt geslapen. Voor het gemak gaan we nu uit van het laatste, omdat in de meeste bedden toch zeven dagen per week wordt geslapen. In de meeste huishoudens wordt willekeurig af en toe het bed verschoond. Komt het je bekend voor dat je denkt vanavond ga ik het bed verschonen, maar drie dagen later lig je nog onder hetzelfde beddengoed? Dan verschoon je jouw bed waarschijnlijk toch echt te weinig. Er wordt aangeraden om ons bed een keer in de week te verschonen. Wel handig om te onthouden, zo kunnen we namelijk een vaste dag prikken!

Welk beddengoed verschoon je allemaal?

Livengo blog verschonen bed wassen en drogen Het belangrijkste zijn het dekbedovertrek en hoeslaken. Het beste is dus om deze minimaal een keer per week te verschonen. Ook het dekbed moet worden onderhouden. Hoe? Dat ligt aan het soort dekbed. Katoenen dekbedden kun je gewoon wassen. In vele gevallen kunnen deze ook gewoon in de droger. Lees voor de zekerheid de wasvoorschriften goed door. Mag je dekbed niet worden gewassen? Dan kun je het dekbed het beste buiten luchten. Maar let op: het mag niet te vochtig zijn en niet alle dekbedden mogen in de volle zon gedroogd worden. Dit laatste kan bijvoorbeeld niet bij donzen dekbedden, omdat de veertjes door uitdrogen hun zachte eigenschap verliezen. Maak je gebruik van een molton over je matras? Was deze dan eens in de twee maanden mee met het beddengoed.

Hoe moeten we ons beddengoed wassen?

Livengo blog verschonen bed hoe wassen Een kind kan de was doen. Toch?! Het lijkt een simpele klus, maar toch schijnen we nog van alles fout te doen! Zie hier enkele veel voorkomende fouten, die we dus eigenlijk niet meer moeten maken. Twee vliegen in één klap. Oh mooi, die paar handdoeken kan ik meteen uitwassen met mijn beddengoed! Nou, nee. Laten we dit in de toekomst allemaal niet meer doen. De reden: handdoeken produceren veel pluis in de wasmachine, wat aan je beddengoed blijft kleven. Daarnaast kunnen handdoeken veel wrijving creëren, wat de levensduur van je beddengoed vermindert. Niet meer samen wassen dus, hoe handig het ook is. Even goed laten drogen. Het is wel wat overdreven om je beddengoed te strijken. Maar laten we eerlijk zijn, die kreukels in het beddengoed zien er ook niet uit.. Hier hebben we een tip voor: haal je wasgoed direct uit de wasmachine als het klaar is, schudt het uit en stop het dan in de droger. Haal het uit de droger als het nog een beetje warm is en leg het plat op je bed. Weg zijn de kreukels!

Livengo blog verschonen bed zacht Doe eens lief. Hoewel we ook zweten, wordt ons beddengoed niet zo vies als onze sportkleding. Het agressieve wasmiddel kun je dus in de kast laten staan. Door te kiezen voor een zachtere variant gaat je beddengoed een stuk langer mee! Oh, we zouden het bijna vergeten. Ook té heet wassen is dus niet nodig. Daarnaast kan beddengoed van heet water naast slijten ook krimpen. En wie heeft er nu geen hekel aan een hoeslaken dat je met pijn en moeite nét om je matras krijgt?

Vergeet ook je matras niet

Om je matras zo lang mogelijk fris te houden is het goed om je dekbed naar achteren te klappen wanneer je opstaat. Hierdoor kan je matras lekker luchten. Daarnaast is het verstandig om je raam even open te zetten, zodat frisse lucht door je slaapkamer wordt verspreid. Er zijn ook enkele tips en trics om de levensduur van je matras te verbeteren. Wist je bijvoorbeeld dat het goed is om je matras af en toe (ongeveer eens per maand) te keren? Dit verlengt de veerkracht, doordat het matras steeds anders belast wordt. Livengo blog verschonen bed fris

Overig onderhoud

Een laatste puntje dat net zo belangrijk is: stofzuigen onder je bed. Het is prima om dit te doen wanneer de rest van de slaapkamervloer schoon wordt gemaakt.

Het maakt het niet leuker, maar door je bed te verschonen op bovenstaande wijze is jouw slaapdomein weer helemaal fris. Zo kun je in een heerlijk gezonde omgeving slapen. Slaap lekker!