7 tips voor een gezonde slaapkamer

Bezig met laden...

We houden allemaal van slapen en dat is ook ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Gelukkig mag je het elke avond weer doen! Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt per persoon, maar er wordt vaak een gemiddelde van 8 uur aangehouden. Eerder deelden we daartoe al 5 tips om goed te slapen en in dit artikel delen we 7 tips voor een gezonde slaapkamer. Want ook dat is heel belangrijk!

  1. Laat je bed luchten

Als productiviteitstip lees je vaak dat je je bed na het opstaan direct moet opmaken. Maar qua gezondheid is dat helemaal niet zo’n goed plan. Door je bed meteen dicht te leggen, kan het helemaal niet luchten. Niet zo’n lekker idee na er 8 uur op geslapen (en gezweet) te hebben.

Laat je bed daarom minstens een paar uur lekker open liggen. Dat is niet alleen beter voor je beddengoed en je matras, maar dus ook voor je algemene gezondheid.

  1. Laat ook je kamer luchten

Niet iedereen houdt van slapen met een raam open, maar die frisse lucht is wel erg belangrijk. Je brengt namelijk veel tijd door in deze ruimte, dus het is verstandig om deze goed te laten luchten. Doe je écht geen oog dicht met de raam open? Laat het dan in ieder geval overdag luchten!

  1. Verschoon je bed elke week

Je bed verschonen is niet de leukste klus, maar het moet wel gebeuren. Zoals we hierboven ook al noemden, breng je er namelijk heel wat tijd op door. Verschoon je beddengoed daarom elke week en was het op minimaal 60 graden. Laat ondertussen het dekbed en de hoofdkussens even luchten.

  1. Nog meer schoonmaaktaken

Het verschonen van je beddengoed is echter maar een deel van een gezonde schoonmaakroutine voor je slaapkamer. Regelmatig stoffen, stofzuigen en dweilen is ook belangrijk om bacteriën weg te houden. Niet leuk om te doen, maar het geeft wel een heel voldaan gevoel als het weer gebeurd is.

  1. Houd het opgeruimd

Poetsen gaat helemaal snel als je niet zoveel spullen hebt om schoon te maken. Minimalisme wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Het maakt schoonmaken (en je leven) gewoon een stuk makkelijker. Neem afscheid van spullen die je toch niet meer gebruikt en geef alles een vaste plek!

  1. Ban je telefoon uit de slaapkamer

Dat we verslaafd zijn aan onze telefoon hoor je steeds vaker. Maar wist je dat het een veroorzaker is van schadelijke straling? En die heb je altijd dichtbij je, zelfs als je slaapt… Voor een betere nachtrust én een gezonde omgeving kun je hem dus beter niet meer mee naar de slaapkamer nemen.  

  1. Water op je nachtkastje

Overdag drinken we vaak voldoende, maar ’s nachts gaat dat natuurlijk niet. In de nacht verliezen we veel vocht, waardoor ons lichaam uitgedroogd raakt. Daarom is het een goed idee om een glas water op je nachtkastje te zetten. Dan kun je meteen bij het wakker worden je lichaam hydrateren.

Met deze tips houd je je slaapkamer niet alleen netjes, maar dus ook gezond. Wat doe jij voor een gezonde slaapkamer? Laat het ons gerust weten door middel van een reactie!