15 tips voor een koele zomernacht

Bezig met laden...

Zwemmen, ijsjes eten, barbecueën.. De zomer brengt allerlei leuks met zich mee. Maar hoewel het overdag zorgt voor veel vertier kun je ’s avonds toch wat ‘’last’’ hebben van de zwoele temperaturen. Om ervoor te zorgen dat we ook in de zomer ’s nachts lekker kunnen slapen, verzamelden we enkele tips.

Tips voor een koele nachtrust Na een warme, drukke zomerdag kun je soms niet wachten om lekker te gaan slapen. Wat een schaduw op dit vooruitzicht kan werpen is de intense hitte in de slaapkamer. Airconditioning kan een optie zijn, maar mocht je deze niet hebben: geen paniek! Wij hebben enkele tips voor je.

Begin bij een koele basis

Livengo tips voor een koele nachtrust - coolgel Deze tip kun je overslaan wanneer je het maar af en toe warm hebt in bed, maar als je het regelmatig warm hebt en hierdoor slecht slaapt is het een optie om een matras met coolgel aan te schaffen. Coolgel zorgt voor een 12x betere ventilatie dan standaard traagschuim. Zo slaap je altijd koel in de zomer en aangenaam in de winter.

Maak al verschil met een goed opgemaakt bed

Livengo tips voor een koele nachtrust - licht beddengoed Heb je het in de zomer vaak warm ’s nachts? Dan is het een goed idee om lichtgewicht beddengoed aan te schaffen. Dit ventileert namelijk beter dan een zwaardere variant. Oké, dat klinkt best logisch, maar heb je ook al ooit gehoord van de volgende tip? Je houdt je hoofd koel door grote, dikke kussens te vervangen door een kleinere, stevige variant. Hoe dat kan? Het hoofd is een van de warmste lichaamsdelen. Een dik kussen houdt die warmte vast, bij een kleine variant kan de warmte gemakkelijker ontsnappen.

Kies voor de koele-nacht-dresscode

Livengo tips voor een koele nachtrust - katoen Nachtkleding gemaakt van katoen voert warmte goed af, waardoor het ideaal is voor zwoele zomernachten. Kies voor ruim zittende, zachte kleding. Beter ga je niet naakt slapen. Wie tijdens een warme nacht bloot gaat slapen, zal meer last hebben van zweet dat op zijn/haar lichaam blijft plakken. Katoen neemt dit op. Daarnaast kun je ervoor kiezen om vlak voor het slapen een douche te nemen (koud water helpt het beste) en je haren nat te laten. Oké, misschien komt dit niet ten goede van je ochtend-uiterlijk, maar het zorgt wel voor verkoeling!

Overweeg een andere slaaplocatie

Livengo tips voor een koele nachtrust - andere slaapplek Slaap je op zolder? Dan is het wellicht een goed idee om een verdieping lager te gaan slapen. Warme lucht stijgt namelijk op, waardoor de kans groot is dat het op jouw zolderkamer warmer is dan op een lager gelegen kamer. Is dit geen optie? Misschien is kamperen in de achtertuin een idee.

Slaap alleen

Livengo tips voor een koele nachtrust - hangmat Helaas blijf je veel koeler als je alleen slaapt. Weet je niet waar je dan moet gaan slapen? Het beste slaap je in een hangmat of een andere slaapplaats waar de lucht rondom kan circuleren. Probeer daarnaast om zo laag mogelijk te gaan liggen, dus vergeet het stapelbed.

Pas je eetpatroon aan

Livengo tips voor een koele nachtrust - eetpatroon Wanneer je vaker kleinere maaltijden eet, produceer je minder warmte. Hetzelfde gebeurt wanneer je kiest voor een salade of koude soep in plaats van een uitgebreide ovenschotel of steak. Hierdoor blijf je ook koeler gedurende de nacht.

Doe het rustig aan

Livengo tips voor een koele nachtrust - rustig aan doen Het is verstandig om je ’s avonds niet meer druk te maken of enorm uit te sloven. Doe vooral vlak voor het slapen gaan rustig aan. Neem dus lekker de tijd voor het lezen van een goed boek of drink buiten nog een drankje. Een goede reden om een bezoek aan de sportschool over te slaan en de stofzuiger in de kast te laten staan.

Wordt een oude Egyptenaar

Livengo tips voor een koele nachtrust - egyptenaar Wikkel jezelf in een nat laken. Deze techniek werd volgens legenden gebruikt in het oude Egypte om koel te blijven tijdens warme zomernachten. Met je lichaamstemperatuur droog je namelijk je beddengoed, waardoor je lichaam afkoelt. Heb je toch liever droog beddengoed? Je kunt er ook voor kiezen om je lakens en kussens óf een kruik voor het slapengaan in de koeling of vriezer te leggen. Heb je geen kruik in huis? Je kunt ook een sok vullen met rijst. Wanneer deze een uurtje in de vriezer heeft gelegen, blijft het 30 minuten koud! Maak je bed net voor het slapen met een van bovenstaande items op en je begint de nacht met een koele slaapplek.

Een koel briesje

Livengo tips voor een koele nachtrust - fris briesjeDe tip om een ventilator op je slaapkamer te plaatsen kent iedereen. Maar hoe gebruik je deze nu het meest effectief? Je blaast warme lucht het beste je kamer uit door het raam open te zetten en een ventilator richting de gang te laten blazen. Let op: het moet dan buiten wel koeler zijn dan op je kamer! Vind je dat een ventilator je kamer toch niet genoeg koelt? Hier hebben wij een oplossing voor gevonden. Wanneer je een schaal met ijsklontjes voor de ventilator plaatst zullen deze de bries van de ventilator verkoelen. Wanneer je dit doet, hoef je de ventilator uiteraard niet richting de gang te laten blazen. Vind je een ventilator in het algemeen niet fijn? Dan kun je jouw kamer ook op een ander manier koelen. Hang een nat laken voor een open raam op de slaapkamer, de tocht doet de rest. In plaats van een nat laken kun je er ook voor kiezen om de was te laten drogen op de slaapkamer.

Probeer een andere slaaphouding en mindset

Livengo tips voor een koele nachtrust - slaaphouding Ooit gehoord van de ‘spread eagle positie’? Waar het bij deze slaaphouding op neer komt is dat je jouw armen en benen zo wijd mogelijk spreidt. Daarnaast helpt het om te denken aan verkoelende dingen. Maak dus een reis naar een winter-dromenland, rijdt met een slee met husky’s door ondergesneeuwde natuurgebieden en overnacht in een iglo. Pas op dat je niet bibberend van de kou wakker wordt!

Gebruik zo min mogelijk elektrische apparaten

Livengo tips voor een koele nachtrust - elektrisch Laat je haren lekker in de lucht drogen, een haardroger is niet nodig. Maar beperk ook het gebruik van opladers, lampen en andere elektrische apparaten zo veel mogelijk. Deze apparaten stoten anders namelijk hitte uit. Daarnaast ben je op die manier ook nog eens lief voor het milieu!

Neem overdag al maatregelen

Livengo tips voor een koele nachtrust - ramen dicht Met hoge temperaturen is het verstandig om overdag je slaapkamerraam gesloten te houden. Wanneer de zon overdag je slaapkamer in schijnt, is het ook verstandig om je gordijnen dicht te laten. Sta je ’s ochtends vroeg op? Dan is het waarschijnlijk in huis nog warmer dan buiten! Zet even alle ramen tegen elkaar open, zodat het hopelijk nog een paar graden kan afkoelen.

Drink overdag genoeg water

Livengo tips voor een koele nachtrust - water Geen tip voor een koele nachtrust, maar wel een tip om gedurende warme nachten lekker door te kunnen slapen: drink overdag genoeg water. Je kunt namelijk ook wakker worden van een vochttekort. Word je toch vaak dorstig wakker? Plaats dan een glaasje of flesje water op je nachtkastje.

Hou je hoofd koel

Lig je ondanks deze tips toch nog te woelen in bed? Dan is het beste advies om rustig te blijven.

Slaap lekker!