10 tips om je kleine beter te laten slapen.

Bezig met laden...

Je kent vast het gezegde dat zodra je een kind krijgt, je nachtrust verleden tijd is. Voorlopig dan, tot je kindje wat ouder is en de nachten doorslaapt. Elke ouder zal beamen dat het soms best lastig kan zijn om je kindje goed te laten slapen. Een goed bed is natuurlijk al een goed begin, maar er zijn een heleboel manieren om slapen te bevorderen. Wij delen 10 tips om je kindje beter te laten slapen.

Actief & de buitenlucht in

Waar buitenspelen vroeger de norm was, zitten kinderen tegenwoordig vaak binnen tv te kijken of spelletjes te spelen op een tablet. Niet ideaal als je wilt dat ze ’s nachts goed slapen, want écht moe worden ze daar niet van. Zorg overdag voor voldoende beweging en laat ze lekker buiten spelen

Vast slaapritme

Net zoals bij volwassenen is het bij kinderen belangrijk om een ritme aan te houden. Houd rekening met een eventueel middagdutje en bereken hoeveel slaap er dan nog nodig is in de nacht. Door je kind altijd rond dezelfde tijd in bed te leggen én wakker te maken, raakt hij of zij er zo aan gewend.

Opgeruimd staat netjes

Kinderen krijgen elke dag ontzettend veel prikkels om te verwerken. Daarom is het verstandig om de slaapkamer rustig te houden. Zorg dat de kamer altijd opgeruimd is als je kindje gaat slapen. Dit kan al heel makkelijk met een toffe kast of kist. Zo verminder je de prikkels en bevorder je goed slapen.

slaap

Fijne slaapomgeving

We slapen pas écht goed als we slapen in een fijne slaapomgeving. Een opgeruimde slaapkamer draagt hier al aan bij, maar je kunt met meer dingen rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen die de kamer goed donker maken en een ideale slaapkamer temperatuur van 18 graden.

Een liedje voor het slapengaan

Veel kinderen zijn bang in het donker of willen niet alleen gelaten worden. Dit is voor veel kinderen de reden dat ze niet kunnen slapen. Een slaaproutine kan helpen om je kindje in de ‘sleep mood’ te brengen. Lees dus vooral een verhaaltje voor, zing een liedje, stop hem of haar in en geef een kus.

Veiligheid voorop

Je kindje wil weten dat jij in de buurt bent, voor het geval er een monster onder zijn of haar bed zit… Zorg daarom voor vertrouwen. Blijf na de slaaproutine nog even bij je kindje in het donker en laat weten dat je altijd in de buurt bent. Zo voorkom je in veel gevallen al dat ze bang uit bed komen.

Regels zijn regels

Streng zijn is lastig, maar soms ook nodig. Slaapregels kunnen helpen om aan te geven wat wel en niet mag. Hiermee leer je je kindje wat normaal is qua slapen. Zo kun je bijvoorbeeld aanleren dat het bed is bedoeld om te slapen en niet de bank. Of dat de tablet niet mee de slaapkamer in mag.

Consistentie

Hoeveel kinderen proberen de vaste bedtijd met nog één verhaaltje te verlengen? En hoeveel ouders gaan daarin mee? Zorg voor consistentie, zodat je kindje inziet dat het écht bedtijd is. Haal hem of haar ook niet bij elk ditje of datje uit bed. Zo laat je zien dat er niet met je te sollen valt.

Eten voor het slapengaan

Vergeet niet om rekening te houden met wat je kindje eet of drinkt voor het slapen. Wij kunnen om 8 uur nog een kleine snack pakken, omdat we vaak toch pas om 23:00 uur naar bed gaan. Maar bij kinderen is dit natuurlijk anders. Vermijd cola en bijvoorbeeld chocomelk om slaap te bevorderen.

Geef een compliment

Een beetje streng zijn zal er op den duur voor zorgen dat je kindje beter en langer doorslaapt. Een compliment mag dan natuurlijk niet ontbreken. Op deze manier laat je zien dat je trots bent op je kindje en dan zal het goede slaapgedrag alleen maar vaker voor gaan komen. Succes!