Skip die herfstdip!

Bezig met laden...

Later licht, vroeger donker.. Hierdoor ben je ook vrijwel automatisch minder buiten. Dit zijn enkele oorzaken voor het ontstaan van een herfstdip. Heb je moeite met de overgang van zomer- naar wintertijd en de donkerdere dagen? Geloof ons, je bent niet de enige die het uurtje langer slapen als enige positieve aan het gehele fenomeen beschouwt. Maar hoe ontstaat die herfstdip nu precies en wat kunnen we ertegen doen?

De meest bekende oorzaken van een herfstdip zijn het veranderende zonlicht, andere eetgewoonten, minder buitenlucht, minder beweging en een ander slaappatroon. Eigenlijk is het dan ook vrij voor de hand liggend dat het inspelen op deze oorzaken zorgt voor het verminderen van de winterdip.

Daglicht Blog Skip die herfstdip - daglichtIn de herfst is de zon minder lang zichtbaar, waardoor ons lichaam minder vitamine D opneemt. Zo kan een tekort aan vitamine D leiden tot een tekort aan energie. Verder zorgt zonlicht ervoor dat je gemakkelijker wakker wordt en ook fitter blijft gedurende de dag. In de herfst en winter verbruik je voornamelijk vitamine D die je in de zomer hebt opgebouwd. Wanneer dit niet toereikend is, leidt dit tot een gevoel van vermoeidheid. Je doet er dan ook goed aan om eens een lekkere wandeling te maken op een zonnige herfstdag of eventueel je voorraad aan te vullen door het slikken van vitamine D pillen. Een zonvakantie helpt uiteraard ook.

Eetgewoonten blog Skip die herfstdip - eetgewoontenKoelere temperaturen zorgen ervoor dat we zin krijgen in ander soort eten. Waar je in de zomer nog regelmatig een goed gevulde salade nuttigt, heb je in de herfst en winter meer zin in stamppotten, wildgerechten en ovenschotels. Deze gerechten bevatten meer koolhydraten en suikers die je sneller slaperig laten voelen. Om je fitter te voelen, doe je er dus goed aan om de consumptie van koolhydraatrijke maaltijden te verminderen. Probeer daarnaast goed en gevarieerd te eten. Op die manier zou je alle vitamines binnen moeten krijgen. Probeer eens de volgende groenten en fruit toe te voegen aan je gerecht: appel, broccoli, peer, rode kool, noten en pompoen. Deze zitten namelijk boordevol vitaminen.

Frisse lucht Blog Skip die herfstdip - frisse luchtOver het algemeen zijn we in de herfst veel minder buiten dan in de zomer. Eigenlijk logisch, want wie heeft er nu zin in een wandeling in het donker op een koude, regenachtige winteravond? Een avondje bankhangen klinkt dan toch veel aantrekkelijker?! Ook gaan we minder snel op de fiets naar de winkel of naar het werk en eten we uiteraard ook ’s avonds over het algemeen niet meer buiten. Het minder bewegen en minder frisse lucht zorgt er helaas wel voor dat we ons minder energiek voelen. Dus, klim eens van de bank en ga lekker een half uurtje wandelen.

Regelmaat blog Skip die herfstdip - regelmaatIeder lichaam moet wennen aan het korter worden van de dagen. Van begin september tot half oktober kunnen we hier nog vrij geleidelijk aan wennen. Wanneer de klok wordt verzet, moet ons lichaam direct een flink verschil verwerken. De een went hier sneller aan dan de ander, maar over het algemeen gaan we meestal eerder naar bed en blijven we langer liggen. Je doet er goed aan om toch direct weer ritme en regelmaat in je dag te houden. Het is wellicht wat saai, maar het bespaart je zeker energie!

Hopelijk lukt het je om zo fit mogelijk de herfst door te komen. Maar vergeet zeker niet om ook te genieten van de herfst. Eet vooral eens een uitgebreid wildmenu met stamppot en slaap ook af en toe lekker uit. Fijne herfst!